Laatste Nieuws

Wie is Cloris Leachman uit eerbetoon American Gods seizoen 3?

cloris leachman amazon prime video

Wie is Cloris Leachman uit eerbetoon American Gods seizoen 3? Aan het begin van de vierde aflevering van het derde seizoen van American Gods zien we een kaartje met daarop: “In Loving Memory of our Zorya Vechernyaya, Cloris Leachman.” Maar wie is zij precies en wat betekende ze voor American Gods?

Cloris Leachman in American Gods

Fans van American Gods zullen de naam Zorya Vechernyaya hoogstwaarschijnlijk wel herkennen. Het betreft namelijk een personage dat sinds de première van de allereerste aflevering drie keer voorbijkwam in de serie. Zelfs op hoogbejaarde leeftijd kon Cloris Leachman het niet over haar hart krijgen om te stoppen met acteren… Al in 1947 speelde de actrice haar eerste rol, in de film Carnegie Hall, waarna ze best een begrip werd in de filmwereld. The Last Picture Show (1972) leverde haar een Oscar  op voor Best Actress in a Supporting Role. Daarnaast won ze Emmy’s voor Mary Tyler Moore (1970), A Brand New Life (1973), Cher (1975), Screen Actors Guild 50th Anniversary Celebration (1984), Promised Land (1996) en Malcolm in the Middle (2000).

Cloris Leachman overleden

Op 27 januari kwam Cloris Leachman op 94-jarige leeftijd te overlijden in haar huis in Encinitas, Californië. Ze stierf een vredige en natuurlijke dood, zo maakte haar familie bekend. In American Gods vertolkte Leachman de rol van Zorya Vechernyaya, een van de Old Gods. Ze vertegenwoordigde de Evening Star en had twee zussen, Zorya Utrennyaya (Martha Kelly, Morning Star) en Zorya Polunochnaya (Erika Kaar, Midnight Star).

De actrice speelde misschien een god in American Gods, maar ze had zo haar eigen ideeën over het christelijke geloof. Leachman was atheïst en zei eens in een interview: “Ik beweer niet dat er helemaal niks is als je doodgaat, maar wat ik wél weet is dat er geen God is. Dat hele verhaal over Jezus Christus… dat je via hem God bereikt en dat je, als je geluk hebt en een goed leven hebt geleid, naast God in het hiernamaals mag vertoeven… Dat is een verzinsel. De mens heeft dat verhaal uit zijn duim gezogen!”