Trailer

Prime Video lanceert Nederlandse film De Oost

de oost amazon prime video

Amazon Prime Video kondigt aan dat de Nederlandse film De Oost op 13 mei aanstaande in première gaat op de streamingdienst. De film komt óók in de bioscopen, maar is voor Prime-leden beschikbaar zónder extra kosten.

Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog

De Oost, geregisseerd door Jim Taihuttu (Wolf, Rabat) en in de hoofdrollen Gouden Kalf-winnaars Marwan Kenzari (Wolf, Aladdin) en ‘aanstormend talent’ Martijn Lakemeier (Oorlogswinter), gaat over een gedeelte van de Nederlandse geschiedenis dat we misschien liever vergeten… de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. De film neemt ons mee naar het Indonesië van 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Johan (Lakemeier) is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk (Kenzari). Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

‘Nog nooit iets over de oorlog gehoord’

Taihuttu reageert: “Tijdens mijn onderzoek naar de geschiedenis van mijn voorouders van de Molukse eilanden, stuitte ik op een hele oorlog waar ik op school nooit iets over had gehoord en waar in Nederland ook geen films over bestonden. Naarmate ik er meer over begon te lezen en meer ooggetuigen sprak, werd de wens om als filmmaker iets met dit onderwerp te doen steeds sterker. Dit resulteerde in het verhaal van De Oost.” De regisseur bedankt Amazon: “Ik ben blij dat Prime Video niet alleen heeft geholpen om De Oost te voltooien, maar ook heeft geholpen door een bijdrage te leveren in deze onzekere tijden voor de bioscopen. Ik kijk erg uit naar de ontwikkelingen van de combinatie van auteursfilms en streamingdiensten in de komende jaren.”

Chris Bird, Head of Content Europe bij Amazon, heeft hoge verwachtingen: “We zijn blij dat we deze langverwachte Nederlandse film, De Oost , naar Prime Video-klanten in Nederland kunnen brengen. Deze belangrijke en onderscheidende titel wordt toegevoegd aan onze selectie van populaire films en tv-programma’s die beschikbaar zijn op de dienst, allemaal inbegrepen bij een Prime-lidmaatschap.”